Forward, laget fra Gamlebyen og Kampen

Sportsklubben Forward er en av landets eldste idrettslag. Den store premiesamlingen og utallige diplomer forteller om stor aktivitet i løpet av disse årene. Ikke mindre enn 8 kongepokaler for Norgesmesterskap i ishockey, forteller om en lang og ærerik historie. Foruten i ishockey, og i tidligere tider bandy, har klubbene som i dag utgjør Sportsklubben Forward satt spor etter seg i fotball, håndball, friidrett og orientering.

Forward startet allerede i 1921 med 7-mannsbandy og spilte seg raskt opp fra C til A klassen. Siste gang Norgesmesterskap i denne grenen ble avholdt i 1928, ble Forward Norgesmester. Klubben stilte også lag i den nye 11-mannsbandyen og tok Oslomesterskapet i 1929 og 1930. Interessen for bandy ble mindre etter hvert som de gamle støttespillerne falt fra. I 1933 ble bandyavdelingen oppløst, og Forward gikk inn for ishockey som en av de første klubbene i landet

Ishockey

Selv om klubben fortsatt er levende og aktiv er det noen år siden de virkelig store idrettsbragdene. Det siste Norgesmesterskapet i ishockey fikk klubben i 1964 under navnet Gamlebyen IF (GIF), en sammenslutning mellom den opprinnelige Sportsklubben Forward og Gamlebyen IF i 1948. I 1972 slo GIF seg sammen med en annen kjent østkantklubb, Kampørn. Det falt da naturlig å blåse liv i Forwardnavnet igjen. Det er for øvrig det navnet som er eldst av klubbnavnene til de sammensluttede klubbene. Sportsklubben Forward ble stiftet 25. september 1915 i Oslo. Det var gutteklubben Brage på Enerhaugen og Foss idrettsforening som dannet Forward.

I 1964 ble det satt strek for en gullalder i foreningens historie. Da hadde Roar Bakke, brødrene Annar, Henrik og Christian Petersen, Per Moe, Willy Walbye, Trond Ekmo, Johnny Larntvedt, Ragnar Rygel, Bjørn Guldbrandsen og mange, mange flere i en årrekke vært med på å prege norsk ishockey historie.

Fotball

Forward som var med på å lansere ishockey i 30 årene, har imidlertid vært mer enn ishockey. Det som ga klubben(e) sitt første særpreg, var uten tvil fotballen. I midten av 1920 årene luktet Forward til og med på A-klassen (den tids 1. divisjon), mens Kampørn faktisk var i A-klassen og leverte spillere til landslaget. Navn som Trygve Arnesen, Einar Staff og Birger Steen kan nevnes i denne sammenhengen.

Orientering

Orientering var en annen stor gren. Klubben arrangerte allerede i 1931 landets første internasjonale orienteringsløp, for øvrig i samarbeid med Dagbladet. Siden den gang ble det mange, mange arrangementer, med deltagerantall opp til 600 i et løp. Noen store stjerner klarte klubben ikke å fostre, men satte spor etter seg som en skikkelig breddeklubb.

Friidrett

Aktiviteten i friidrett var stor, og klubben (GIF) har NM-gull på 4x100m stafett fra storhetstiden, nærmere bestemt i 1949. Klubben var også medarrangør i de store ”amerikaner”- stevnene i friidrett på Bislett i 50-årene, forløper til dagens Bislett-Games.

Håndball

Håndball må også nevnes – med dame og herrelag i tidligere tider, og med et herrelag som faktisk spilte NM-finale mot Nordstrand i 1953. Laget deltok i mange år i 1.divisjon, uten å gå helt til topps. Den gang var håndball en utendørsidrett. Håndball ble etter hvert innendørsidrett og det oppsto konflikt med ishockey. Det var nemlig for en stor del de samme spillerne som drev de to idrettene. Håndball ble derfor etter hvert borte fra klubben, selv om den i mange år eksisterte på mosjonsplan.

Administrasjon

Også på administrativt plan har Forward medlemmer vært med å sette sitt preg på kretser og forbund i alle grener klubben har hatt på programmet. Ja, selv på topplan i norsk idrett har Forward vært representert. Rett før krigen var Gunnulf Enger med både i Fotballforbundets og Landsforbundets styre. Som formenn i Norges Ishockeyforbund fant vi i flere år Ole Harris-Andersen og Erik Sture Larre.

Gentlemansklubben

Forward har vært karakterisert som ”Gentlemansklubben”. Det er en betegnelse alle og enhver i Forward setter pris på. Kanskje har klubbens spillere vært for ”snille” til å fighte helt i toppen i 70-, 80- og 90-årenes ishockey. Dette gjelder både på og utenfor banen. Det var nemlig i stor grad andre klubber som høstet fruktene av klubbens intense og iherdige ungdomsarbeid.

Lederne

Klubben har hatt mange trofaste slitere opp gjennom årene. Den mest trofaste av dem alle har vel vært Kampørn’s Oscar ”Åker’n” Hansen, som var på sin post i klubben helt til han falt om under tribunen på Jordal. Nevnes også må ”Mr. Hockey” Erik Guldvik. Fra 1950 årene har han nedlagt et enormt arbeid for hockeysporten. Erik var aktiv helt fram til år 2000. Men mange, mange andre har slitt morgen og kveld, dag og natt for å få endene til å møtes. Lederne fikk til mye, verdt å minnes i så måte var klubbens årlige romjuls-arrangement, Forward-cup som ble arrangert i årene fra 1972 til 1987. Dette var et stort arrangement, og et stort løft for en liten klubb. Cupen var det store siktemål for småguttespillere fra hele Norden, og det kom også klubber fra andre siden av Atlanteren. Den andre veien – fra Norge til Canada – har Forward vært blant pionerene. Både i 1977, 1980 og i 1983 spilte klubbens guttelag i Canada. En fantastisk opplevelse for spillere og ledere, og en uvurderlig erfaring for Forwardguttenes utvikling som hockeyspillere.

Spillerne

Noen av klubbens stjerner har tidligere vært nevnt. Flere andre kjente hockeyspillere som ble kjent med andre klubber, fikk sin grunnutvikling som hockeyspillere i Forward. Det gjelder for eksempel spillere som Ørjan Løvdal, Øystein Jarlsbo, Åge Ellingsen, Petter Thoresen, Harald Bastiansen, Bjørn Kolsrud m.fl.

Klubben i dag

Klubbens fall hang nøye sammen med Gamlebyens og Kampens forfall. På 60- og 70-tallet ble disse bydelene lemlestet av trafikk og ungene forsvant ut av bydelene. Dette toppet seg i 1992 da Gamlebyen Skole ble besluttet nedlagt. Bydelene begynner etter hvert å våkne til liv, og det er vårt håp at det vil skape grunnlag for ny aktivitet i klubben. I dag spiller klubbens A-lag, herrer i 4.divisjon.

Levert av IdrettenOnline